Wednesday, August 29, 2012

Pau Gebusss




Assalamualaikum...

Tetiba malam ni, semangat betul nak mengedit picture dan upload kan dalam blog kesayangan hamba.  N3 yang bakal dipaparkan bukan untuk bermegah tentang kelebihan yang ada, namun berkongsi seikhlas hati.. Setiap resepi yang dicuba dan berjaya, insyaallah Ita akan kongsikan dengan semua pengunjung blog ni.







Ramadhan yang berlalu, memberikan seribu makna.. Pengalaman dan pengajaran untuk Ita menginsafi diri.  Belajar mengenali sekeliling... Bermunajat pada Allah agar ditunjukkan jalan bagi kesukaran.  Alhamdulillah dipermudahkan.  




Pejam celik, dah hampir 6 tahun berada di sekolah sekarang.  Banyak pahit manis yang dilalui.  Sabar, tabah, mengalah, menangis, tertipu, dikhianati dan sebagainya.  Alhamdulillah semua tu, tak mengurangkan sedikit pun senyuman di bibir.  Semua tu, Ita anggap pelengkap kehidupan.




Terlalu mempercayai walaupun dikhianati berkali-kali, kadang-kadang buat kita sedar.  Tak guna memberi peluang lagi.  Cukuplah, letakkan noktah disini.  Dia tidak akan berubah.  





Berbalik kepada resepi untuk hari ni, hujan yang menyapa dari pagi hingga petang... Membuatkan perut senantiasa membuat permintaan untuk dipenuhi.  Ah, malasnyer.... Tapi memandang wajah anak-anak yang penuh harapan... Mama mengalah... 
Angah hepi sangat, akhirnya mama rajin.... Tapi permintaan pulak mengada-ngada... Pau mesti ada macam-macam inti yer... 

Huk huk... Ikut jer la... Kebetulan inti yg dah siap tu ada... Hehehe... Ingat mama malas ker.... Walaupun hakikatnya malas bebenor...






Ita buat pau kali ni, dengan mencuba resepi dari blog Mat Gebu.

Bahan-bahan:

240 g tepung pau
1 camca teh "Double Acting Baking Powder"
25 g lemak sayuran (shortening)
1 camt yis
1/2 camt garam halus
100 ml air suam*
30 g gula halus*
1/2 camt cuka makan* (* disatukan dan kacau rata)








Cara Membuatnya:

Ayak tepung bersama DA Baking powder.  Masukkan garam dan yis.  Putar hingga rata.

Tambah shortening dan putar hingga menjadi serbuk roti.

Pada kelajuan perlahan, masukkan bancuhan air + cuka + gula sedikit demi sedikit.

Putar 1-2 minit.

Perap 45 minit - 1 jam.

Keluarkan doh, tumbuk untuk buang udara.  Bahagikan doh kepada 10 bahagian.

Isikan inti dan tutup kemas dengan doh.  Perap 15 - 20 minit.

Kukus 12 minit dalam kukusan yang dipanaskan.  Guna api besar.







Bila dah siap tu... Tadaaaaa dah boleh makan.... kejap je licin.... Anak-anak memang suka sangat....









No comments:

Post a Comment