Tuesday, January 12, 2016

Indulgent Dark Chocolate Sourdough Bread


Assalamualaikum....

Siaran tertunda untuk hari ni.  Che ta teringin nk mencuba roti yang guna kaedah tradisional selepas digoda oleh my ig friend yang sangat baik hati iaitu Che Nurul.

Proses membuat rotinya memang memerlukan masa yang panjang.  Rotinya rasa agak klasik dan sedap kalau dimakan cicah dengan sos coklat.

Kepada sesiapa yang nak mencuba boleh lihat di sini.  Kt situ disertakan sekali dengan proses menyediakan Starter Sour Dough.



Bahan-bahan:

3/4 cawan air

1 1/2 cawan SD Starter

1/2 cawan tepung wholemeal

2 cawan tepung roti

2 sk madu

1 sk garam

1/2 cawan dark chocolate (dicincang)

Kaedah:

Uli semua bahan kecuali coklat sehingga doh elastik.

Perapkan di dalam mangkuk yang disapu minyak zaiton sehingga naik sekali ganda (ambil masa lebih kurang 3 jam)

Tumbuk2 doh dan bahagikan kepada dua bahagian. Rehatkan selama 10 minit.

Buat doh seperti loaf panjang.

Bakar selama 40 minit pada suhu 220C

selamat mencuba semua....


EPOK-EPOK SAYUR




Assalamualaikum semua.  
Dah lama rasanya Che Ta tak update blog ni, dah bersawang penuh.  Tetiba rasa rindu menggamit hati untuk update blog ni.  Bermulalah semula catatan diari seorang wanita badang berhati tisu ini. 


 Andai ada yang jemu, jgn dibaca... hehehe
Cerita arini berkisar tentang epok2 sayur.  Sangat sedap (cehhh puji diri sendiri mokcik sorang ni) hihihi.  Kulitnya yang nipis dan rapuh tu yg buat rasanya sedap ditambah dengan sos yang masam manis dan pedas.


Walaupun terasa lelah seusai keja di pejabat, Che Ta gagahi juga untuk menyediakan minum petang ni, sebab anak2 bila balik dari sekolah petang saangat2 lapar, kesian pulak tgk kan.  Jadi buang penat ke tepi, singsing lengan baju dan buat ja la.  


Dibawah ni Che Ta akan share resepi epok2 sayur ni.  Resepi ni dikongsikan oleh mama angkat Che Ta yang tinggal di Singapore.


DOH EPOK-EPOK

1/2 kg tepung gandum

1 camca besar minyak sapi

1/4 cawan minyak masak

air suam + garam (kena pandai anggar dengan doh yer)



Cara membuatnya:

Gaul tepung, minyak sapi, minyak masak hingga menjadi serbuk roti.

Masukkan air sedikit demi sedikit.  Uli hingga menjadi doh.

Rehatkan doh.




BAHAN INTI

Taugeh

Carrot (diparut nipis)

Udang (dibuang kulit ambil isinya)

Bawang merah (didadu)

Bawang putih (didadu) 

Minyak untuk menumis

Garam dan lada sulah



Cara membuatnya:

Panaskan secamca kecil minyak.  

Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang didadu.

Masukkan udang dan goreng sekejap

Masukkan carrot dan taugeh.

Perasakan dengan garam dan lada sulah.

Jangan masak sayur terlalu lama, nanti rasanya tidak sedap.

Tapiskan sayur supaya tiada kuah2 yang menyebabkan kulit jadi lembik.




BAHAN SOS

Bawang putih, lada merah, cili padi, sos cili, gula, garam, air limau nipis/cuka.

Bahan-bahan kena agak2 sendiri ya. hehehe.  Blend semua dan masak hingga pekat.



Buatkan seperti membuat karipap.  Selepas siap goreng dengan api sederhana hingga kuning keemasan.  Boleh dihidangkan bersama-sama sos.


p/s

Che Ta doakan yang baik2 untuk semua pembaca coretan Che Ta yang tak seberapa ni.   


Friday, November 15, 2013

Persinggahan sementara....


Assalamualaikum....

Apa khabar semua... Harap2 semuanya berada dalam lindungan Allah hendaknya...

Tetiba rasa macam nak update blog yang sepi ni...

Tajuk N3 ni macam comel jer..... macam sedih jer.... hehehehe

nak jugak guna ayat femes amos tu yer che ta nih....

Apa yang ada dengan persinggahan sementara nih...

Allah yang maha mengetahui....  Kita hanya sementara di dunia yang semakin mencabar...

Adakalanya wanita badang berhati tisu ni rasa macam tak terpikul lara jiwa....

Banyaknya masa yang telah terbuang.... tanpa pengisian....

Bak kata najwa latif... kosong... kosong... kosong....

Sesungguhnya... Alhamdulillah... bila pintu hati diketuk Allah.... Terjaga dari lamunan dunia....

Terima kasih Allah... Peringatan yang sangat bermakna....

Semakin kita mahu berubah... Semakin besar dugaan yang datang....

Bila akal kata macam nak jer.... hati kata macam taknak jer....

Pada waktu ni kita akan kehilangan....

Ramai yang akan menjauhkan diri.... Biarkanlah.... Ternyata kita mencari redha Allah yang satu....  

Bukan mencari redha orang keliling....

Allah Maha mengetahui.... Apa yang ada dalam hati.... wink wink... hehehe


p/s.....

Che ta bukan ustajah naaaa.....
saja nak ngada-ngada....
ngeh ngeh

Monday, November 11, 2013

My New Big Family....


Assalamualaikum....


Perkenalkan.... My new "family".... taraaaaa...... Memang happening semua....  

Masih ada lagi ahli family yang xda dlm pic nih.... Nanti che ta hupdateee okesss

Alhamdulillah.... bak kata orang, tak kenal maka tak cinta....  hehehe....

Tika ini, lawatan penanda arasan ke Sabah....  "family trip sambil kerja"...

Kenapa disebut family trip...  Kerana ianya lebih kepada membina semangat berpasukan...

Banyak yang pandang serong...  "asyik mkn angin ja depa ni"....

ternyata sekeliling lupa dan alpa.... manusia biasa,perlu juga masa rehat seketika....

tambang dibayar sendiri... huhuhu...  bak kata sahabat che ta....

Manusia memang suka berbicara... tanpa usul periksa....  terima dengan positif....  

Haipppp che ta mmg positif terima....

Biarla apa org nak kata.... Bukan mudah memuaskan hati setiap manusia....



Merenung masa depan sendiri.... Terserlah kemontelan pipi.... 

Menerima lawatan penanda arasan daripada team ppd seremban....




Peace yooo..... Pertama kali menjejak kaki ke kaki gunung kinabalu.... hishhhh brapa banyak kaki daaaa

sungguh mendamaikan.... indahnya alam ciptaan Allah.... 

Konon2 kalau tak senyum tu nampak la kurang chubby butttt nampak jugak laaaaa...... huhuhu

Ayat macam xsedar diri ja kata dah chubby....

keputusan muktamad.... pasni i am on diet hokeyyyyy.....

hikhikhik... bole caya ker che ta ni.....

Perjuangan yang belum selesai....


Assalamualaikum...

Bertemu lagi di alam maya... Harapan semua dalam keadaan sihat hendaknya.... 

Che ta semakin sihat... Bertambah2 sihat... huhuhuhu...

Alhamdulillah.... hampir beberapa bulan berada di tempat baru, masih cuba menyesuaikan diri...

Terkadang, ada rasa yang mengguris hati... Pendam dan minta petunjuk Ilahi... Moga dipermudahkan 

segala yang dilakukan.

Setiap pekerjaan punya cabaran yang berbeza-beza, cuma kadangkala cara kita mengatasinya yang

membezakannya....  Selagi mana terdaya, akan kuperah keringat demi mencari rezeki...


Ada beberapa perkara yang che ta mulakan sekarang, dan alhamdulillah semuanya masih dapat 

dilakukan dengan penuh istiqamah... Allah maha kaya, sentiasa mendengar doa2 hambaNya....

Semoga kekuatan ini akan terus beraja di hati untuk che ta lebih cekal menghadapi segala

dugaan yang mendatang....

Ameen....

Tuesday, November 5, 2013

Tahun Baru

Assalamualaikum...

Selamat menyambut tahun baru semua....

Bila pena mula berbicara, kadangkala tak menyangka apa yang terbentang di kanvas tanpa suara... 

Tahun baru yang membawa seribu makna...

Tak terasa, sekali perasaan itu datang menerpa..... nyata aku gentar...

Mungkin ini petunjuk... Untuk aku melakar cerita baru dalam kamus hidupku...

istiqamah dalam membuat sesuatu perubahan....

Ku tanamkan azam... agar apa yang bakal dibentang adalah abadi untuk selamanya....

Mungkin masanya telah tiba..... 

Terima kasih Allah kerana menyedarkan aku tentang erti sebuah kehidupan yang abadi.....

Ingin aku kumpul semua kekuatan... melupakan semuanya....

Yang berlalu biarlah berlalu.... 

dan sekarang.....

Bak kata inaachik..... Aku sudah menjadi wanita badang yang berhati tisu..... cengenggggggg

terima kasih ina.... setiap coretan ina memberi seribu makna....

Saturday, July 13, 2013

Apabila lidah berbicara.... akibatnya??



Assalamualaikum...

Dah lama rasanya tak menjengah dan mengupdate blog kesayangan...  Nak kata sibuk tu xda jugak... Tapi seakan-akan mood berblog tu dah hampir padam... nape plak tetiba tajuk mesti ada tanda tanya ni... itulah hakikat... bila lidah tak bertulang berbicara... kesannya cukup dalam...

Pabila segala yang terjadi disekeliling menyebabkan kita gembira, sedih, duka dan terkilan... Terus mood tu ke laut... Kehidupan mesti diteruskan... Belajar memaafkan apa sahaja lebih menenangkan hati... Biarlah apa orang nak buat dan nak kata... Yang penting Che Ta dah mencuba sebaiknya untuk semua orang... Kalau masih belum cukup, itu terpulang pada penilaian orang...

Baru-baru ni, sambut besday anak sulong yang ke-13... Dah tua rupanya Mama... Anak pun dah besar panjang... Moga Along menjadi anak yang soleh, taat pada perintah Allah dan menghormati orang tua.... Apa sahaja keburukan dan kekhilafan mama dan abah jangan diikut... ambil yang baik-baik sahaja sebagai pedoman....

Kek yang besar gaban nih sangat2 bermakna... Terima kasih pada auntie Hani yang sudi menyeponsor kek yang besar gaban nih.... Yang bestnya semua ngaku besday diaorang....


Berbalik pada cerita kerja... Tempat kerja baru sememangnya bagi semangat baru pada Che Ta... Alhamdulillah dapat menyesuaikan diri... Apa yang penting kena hormat dan selalu belajar daripada orang lain... Kerja jangan pentingkan diri sendiri... Kawan-kawan banyak membantu dalam menyesuaikan diri... terima kasih kawan-kawan baru sebab tak lokek ilmu....

Sempat bawak mak dan kakak saya berjalan-jalan ke Cameron Highlands sambil mesyuarat... Tengok muka kakak saya yang sengeh lebaq tu... Best sangat sebab dapat bawak dia jalan-jalan... dia memang peminat bungaaaa.... Bodyguard yang sangat mengambil berat... i luvvvvv both of you.....


Yang ni pulak masa bercuti bersama-sama kengkawan yg happening gila... Kecoh bila berjumpa.... dengan anak-anak yang ramai... semua serba serbi qeyuh qendah... In shaa Allah ada masa kita plan lain yer....

Last sekali... Kepada sesiapa yang terasa hati dengan Che Ta, ampun maaf yer... Apa sahaja yang terjadi che ta tak akan simpan dalam hati... semua yang berlaku adalah tanpa kita sedari... yang penting saya dah cuba yang terbaik untuk semua... Tutup buku.... dah tak mau kenang lagi....

p/s:
Pasni kena buat kerja untuk diri sendiri sebelum nak tolong buat kerja orang lain...  

Sunday, March 24, 2013

Butter Prawn


Assalamualikum...

Dah beberapa hari Ita menyepi dari blog ni dan jugak fb... entahla... rasa macam malas dah aktif macam dulu... Maybe... dah rasa down sesangat....

Yang penting, buka buku baru dan tutup buku lama... I will... menjadi Ita yang baru... Doakan yang terbaik untuk Ita yer...


Resepi butter prawn ini adalah kegemaran Ita n family...  Masih banyak yang boleh diperbaiki lagi...


Butterprawn

Udang 10 ekor

2 camb butter

2 camb minyak masak

1 biji telur

2 camb susu segar

2 tangkai daun kari

4 biji cili padi dipotong runcing



Cara-cara:

Gorengkan udang yang dilumur dengan garam dan kunyit.

minyak yang digoreng udang tadi... dicampur dengan butter.

kacau susu dan telur hingga rata... Tuang dalam minyak dan kacau.   

Masukkan cili potong dan daun kari...

Masukkn udang dan angkat...  Toskan...


Resepi yang simple... Main campak2 jer... hehehe...

Akhirnya siaapppp

Selamat mencuba....


Friday, March 1, 2013

Nasi Ayam Panggang


Assalamualaikum...

Arini rajin pulak Che Ta ni update N3... Huhuhu... Sebenarnya memang sibuks sesangat... Tetapi atas tekanan yang sangat banyak hanya ini saja jalannya untuk menghilangkan tekanan...

Terkadang, tanpa sedar kita diuji dengan ujian yang tak terdaya dipikul.. Namun, bila kita lihat lebih banyak orang yang lebih berduka dan tertekan berbanding kita, bersyukurlah.. Kita masih lagi mampu tersenyum...

Setiap hujung minggu adalah wajib bagi Ita menemani anak teruna yg di asrama... Melihat dan menyemak semua kerja sekolahnya di tepi kantin... Berbekalkan sebidang tikar dan makanan untuk melapik perut, kami dua beranak akan mula belajar seperti Ita jugak student skolah tu... Hehehe... mula2 dulu memang rasa segan pada sekeliling kerna karenah kami dua beranak belajar ibarat perbincangan dalam kumpulan...

Alhamdulillah, apa sahaja yang dapat mama bantu mama akan bantu walaupun terkadang keletihan menghambat perasaan... Rasa mahukan sedikit waktu untuk rehat di hujung minggu namun semua dikorbankan buat permata hati tersayang...


Pagi2 lagi Ita dah sediakan bahan untuk memasak nasi ayam.  Nasi ayam adalah kegemaran anak teruna Ita. Dia lebih gemarkan nasi ayam dihidangkan dengan ayam panggang... Ita suruh MIH carikan salad namun takda rezeki sebab dia terlupa... hehehe... Jadi nasi ayam bujang dengan timun jer la...



Resepi Nasi Ayam :  Rozita Hasan

4 cawan beras basmathi (basuh dan rendam 30 minit)
6 cawan air rebusan ayam
2 kiub stock ayam
garam secukup rasa
sedikit kunyit/pewarna kuning

Bahan tumis:
4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
5 tangkai daun kari
seinci halia 
2 camb minyak sapi
2 camb minyak masak
1 kuntum bunga lawang
1 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 batang kayu manis

Cara-cara memasak:

Panaskan minyak sapi dan minyak masak.  Tumiskan  bahan tumis hingga garing.
Masukkan garam, air rebusan ayam dan kiub stock ayam. Tutup api.  Masukkan beras.  Gaul rata.
Masukkan ke dalam rice cooker.  Tanak seperti biasa.




Bahan Untuk Sos:

1 labu bawang putih
15 biji cili merah (dibuang biji)
1 camca teh cuka 
1 camca besar sos cili
garam
gula

Cara membuatnya:

Rebus bawang putih dan cili merah.  Kisar bawang putih dan cili merah.  Masukkan semua bahan dan masak atas api perlahan sehingga pekat.

Resepi Ayam Panggang

Bahan-bahan:

1 ekor ayam (potong 4 direbus - air rebusan digunakan untuk nasi)
1 camca besar sos tiram
1 camt kicap
mix herb
gula
garam

Cara-cara:

perap ayam yg ditoskan dengan semua bahan selama 30 minit.

Panggang selama 15 minit.




Hilang penat kalau tengok anak-anak makan... Alhamdulillah... Walaupun penat, dah semua tu sememangnya tugas mama jadi mama akan sentiasa cuba buat yang terbaik untuk anak-anak mama.

Along sempat cakap, dalam banyak2 benda yang along rindu kalau dok asrama adalah along rindu nak makan dengan Mama... huhuhu... touchingggg.... Mama pun begitu...

Thursday, February 28, 2013

Sambal Hitam Bilis


Assalamualaikum...

Apa khabar semua kawan-kawan alam maya..  Dah lama tak update blog Ita ni... Rasa rindu... Kesibukan Ita dengan tugas dan macam2 lagi perkara yang perlu diselesaikan.  

Alhamdulillah, segala yang perlu dihadapi dah diharungi dan Ita hanya menanti akan keputusannya saja... In shaa Allah jika diizinkan olehNya dapatlah peluang baru...


Ita dah cuba resepi Sambal Hitam ni beberapa hari lepas... Bukan apa, nampak rakan-rakan fb cuba, sedapnya.. Mula-mula tengok Mama Rohana buat sambal hitam ikan kering, uishhh sedapnyaa... tp mengenangkan yang Ita ni kalau makan ikan masin japgi cepat sangat bersin so tunda kejap...

Mama Rohana memang tak pernah lokek kongsi ilmu masakan.. Thanks mama sebab sudi kongsi resepi yang sedap2 dengan Ita.



Resepi Sambal Hitam Bilis

3 cawan ikan bilis

1 cawan cili padi

1 cawan belimbing buluh (disangai hingga jus kering)

1 biji bawang putih

9 biji bawang merah 



Bawang putih dan bawang merah ditumbuk.

sangai belimbing buluh tanpa air.

Cili padi ditumbuk.

Bilis ditumbuk.

Tumiskan bawang hingga wangi.  Masukkan cili, belimbing dan bilis.  

Goreng dengan api sederhana sehingga kering.

sambal akan menjadi hitam.

Jangan gunakan api kuat kerana sambal akan hangus.


Sambal ni memang sedap.  Tambah2 jika dimakan dengan nasi panas2..  Memang best sangat.