Friday, August 17, 2012

Biskut Samperit


Assalamualaikum..

Kesibukan dah dekat nak raya ni menyebabkan takde masa nak mengupdate blog kesayangan Ita ni...  Idea memang datang mencurah-curah seperti hujan... 

Eh dah lama tak hujan camna nak datang mencurah ni... Isyyy melalut la Cikgu Ita ni....

Arini memang rajin sikit... Silap la... Rajin banyak.... Disebabkan last minute baru nak buat kuih... Arini dapat la wat 3 jenis... Tapi Ita letak dalam N3 yang berbeza... Mudah nak type resepi... Hehehe... Alasan jer tu.... 




Inilah rupa kuih samperit yang Ita buat sebelum dibakar... hehehe... comei dak... macam tuan dia kan...





Biskut Samperit

Bahan-bahan:

250 g mentega

125 g gula aising

1 biji telur

350 g tepung kastard

2 camb tepung jagung

1/2 camt serbuk penaik

garam

esen vanilla




Cara Membuatnya:

1.  Putar mentega dan gula

2.  Masuk telur dan esen vanilla.

3.  Campurkan tepung kastard, tepung jagung dan serbuk penaik.

4.  Gunakan acuan ikut suka hati nak yang mana yer.,,, hehehe

5.  Bakar selama 15 minit pada suhu 150 celcius... ikut oven masing-masing yer....



p/s:  pastikan adunan tidak terlalu lembik, kerana samperit akan kembang selepas dibakar...

No comments:

Post a Comment