Wednesday, February 13, 2013

Bingka Nestum


Assalamualaikum...

Masih dalam mood cuti Tahun Baru Cina.  Alhamdulillah sekolah Ita amik cuti yang panjang.  Namun kesihatan tak berapa mengizinkan.  jadi dok ajer la kat umah.  Menyelesaikan kerja yang sepatutnya..

Sebenarnya memang dah lama minat nak buat bingka nestum ni, memandangkan ada lebihan nestum kat umah.  Namun ada saja kekangan.  

Resepi ni Ita selongkar di dapur hanamemories.  Tapi hana cakap amik resepi dari dapur Kak yatie... Tq kak yatie.  Memang sedap bingka ni... Tu yang tak sabar nak tunggu sejuk dah dipotong.


Resepi

2 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1 cawan susu segar
5 biji telur gred B
3/4 cawan gula pasir
3/4 cawan susu pekat
1 camca besar tepung jagung
1 camca kecil garam
2 camca besar butter dicairkan
1 1/2 cawan nestum
1 camca teh esen vanilla



Cara-cara membuatnya:

Panaskan oven 180.

Blend semua bahan kecuali butter, nestum dan esen.

Masukkan butter, nestum dan esen ke dalam adunan yang di blend.

Sediakan loyang.  Masukkan 1 camca besar butter dan panaskan loyang atas api kecil.

Tuang adunan dan tabur nestum.

Bakar 50 - 60 minit.

Sejukkan sebelum dipotong.


Abaikan yang sememeh tu yer... hehehe... sebabnya potong panas-panas... pastu Ita lupa letak pewarna... so warna original la... hehehe


Ita takda stok santan, jadi Ita gunakan susu segar 3 cawan.  hehehe... Versi menderhaka la nih... Ampun yer kak yatie...  


Pasni boleh la sesapa nak try... Memang sedap bingka nestum ni... Bau harum nestum memang sangat sedap...


No comments:

Post a Comment