Thursday, February 28, 2013

Sambal Hitam Bilis


Assalamualaikum...

Apa khabar semua kawan-kawan alam maya..  Dah lama tak update blog Ita ni... Rasa rindu... Kesibukan Ita dengan tugas dan macam2 lagi perkara yang perlu diselesaikan.  

Alhamdulillah, segala yang perlu dihadapi dah diharungi dan Ita hanya menanti akan keputusannya saja... In shaa Allah jika diizinkan olehNya dapatlah peluang baru...


Ita dah cuba resepi Sambal Hitam ni beberapa hari lepas... Bukan apa, nampak rakan-rakan fb cuba, sedapnya.. Mula-mula tengok Mama Rohana buat sambal hitam ikan kering, uishhh sedapnyaa... tp mengenangkan yang Ita ni kalau makan ikan masin japgi cepat sangat bersin so tunda kejap...

Mama Rohana memang tak pernah lokek kongsi ilmu masakan.. Thanks mama sebab sudi kongsi resepi yang sedap2 dengan Ita.



Resepi Sambal Hitam Bilis

3 cawan ikan bilis

1 cawan cili padi

1 cawan belimbing buluh (disangai hingga jus kering)

1 biji bawang putih

9 biji bawang merah 



Bawang putih dan bawang merah ditumbuk.

sangai belimbing buluh tanpa air.

Cili padi ditumbuk.

Bilis ditumbuk.

Tumiskan bawang hingga wangi.  Masukkan cili, belimbing dan bilis.  

Goreng dengan api sederhana sehingga kering.

sambal akan menjadi hitam.

Jangan gunakan api kuat kerana sambal akan hangus.


Sambal ni memang sedap.  Tambah2 jika dimakan dengan nasi panas2..  Memang best sangat.

No comments:

Post a Comment