Tuesday, July 24, 2012

Iftar Hari ke-4 ~Siakap Sweet & Sour~


Menu lauk untuk hari ini ialah, Siakap Sweet and Sour.  Lauk ini kegemaran Angah ngan Adik la.  Along makan daun salad ja.  Inilah lauk yang paling Ita suka wat untuk anak-anak.



Resepi sweet n sour ikan siakap...........

Bahan2....

1 ekor ikan siakap
2 camb tepung jagung

2 ulas bawang besar*
4 ulas bawang putih*
* dikisar halus

8 camb sos cili
2 camb sos tomato

mix vege
nanas
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Air


Cara-cara:
1. Lumurkan ikan dengan garam dan tepung jagung.
2. Goreng hingga kekuningan.  Angkat dan toskan.
3. Tumiskan bahan kisar hingga garing
4. Masukkan air, sos, garam dan gula
5. Kacau hingga pekat dan masukkan mix vege dan nanas.
6. Apabila siap, tuangkan atas ikan tadi...


Mudah jer kan.......... Selamat mencuba.....


No comments:

Post a Comment