Friday, July 27, 2012

Iftar Day 7 ~Abuk-abuk @ Tepung Gomak~


Assalamualaikum..

Bersyukur ke hadrat Ilahi.  Sudah 7 hari berlalunya Ramadhan.  Alhamdulillah, semoga kita semua dibawah lembayung rahmat dari Allah s.w.t.  

Baru masuk hari ke-7, idea pun dah kering nak masak apa.  Anak2 punya selera berbeza-beza.  Mama dengan selera Mama sendiri, Abah dengan seleranya sendiri.  Hadusss jenuh la Mama nak memikior ni.  

Bila buat kuih Abuk-abuk versi utara ni @ tepung gomak Ita teringat kisah Seniman Bujang Lapok... "Heiiiii Ramli, Kenapa muka kau macam tepung gomak??"


Hari ni, ada tetamu jauh yang datang bertandang ke rumah Ita.  Hehehe... Si kembar yang datang seorang... Tanpa teman... single ker tidak kena tanya tuan punya diri yer hehehe.  Sepupu Ita dari Alor Setar, datang berbuka... Alang-alang dah datang apa lagi, dia membantu la Kak Ita dia memasak.  

Plan mula2 tadi nak buat cucur udang.  Selongkar dalam almari ingatkan ada la kacang tanah nak buat kuah kacang, alih2 xda la... huhuhu... nk kluar kedai malas la... nak kena tuka baju lagik... switch menu la... tepung gomak pun tepung gomak la labuuuuuu....

Resepi Tepung Gomak @ abuk2

BAHAN-BAHAN

Inti:

1 biji kelapa parut
1 cawan gula merah
2 camb gula pasir
1/2 cawan air
1 camb tepung pulut

Cara-cara:
1. Masakkan gula merah, gula pasir dan air hingga mendidih.
2. Masukkan kelapa parut dan kacau hingga kering.
3. Masukkan tepung pulut.
4. Tutupkan api dan sejukkan.
5. Bentukkan bulat2.





Kulit:
600 g tepung pulut
1 cawan air
secubit garam


Cara-cara:
1. Didihkan air di dalam periuk.
2. Di dalam mangkuk, masukkan tepung dan garam.
2. Gaulkan bersama-sama air sehingga menjadi doh.
3. Leperkan dan masukkan inti dan bentukkan bulat.
4. Masukkan doh ke dalam air yang telah dididihkan.
5.Apabila doh timbul, angkat dan toskan doh tadi.
6. Golekkan di atas serbuk biskut meri tadi.
7. Dah boleh dimakan.

Bagi sesetengah orang, kuih ni disalut dengan tepung kacang, tetapi eita lebih suka disalut dengan serbuk biskut meri sebab lebih lemak manis.... Terpulang pada selera masing-masing.


 p/s:  apapun citarasa, yang penting berani mencuba.  Kalau menjadi Alhamdulillah.  Kalau tak jadi, cuba lagi nanti. Kuih ni memang wajib Ita buat setiap kali Ramadhan sebab menjadi kegemaran seisi keluarga.  


No comments:

Post a Comment