Saturday, July 28, 2012

Iftar Day 8 ~Simple Menu jer~



Assalamualaikum...

Apa khabar semua?  Harap-harap semuanya sihat hendaknya.  Ita disini Alhamdulillah... Sihat tapi takda la berapa sihat sangat.  Eh ayat apa ni, sihat tapi tidak.  

Rasa tak bermaya, letih teramat... Tak ada masa untuk rest.  Bukannya Ita ni rajin sangat, ada lagi kawan-kawan yang lebih rajin.  Mungkin sebab Ita tak cukup energy.  

Bak kata kawan Ita dari Thailand, Miss Yupawan... "Miss Roz, you need more vegetabel to get full of battely".  Hehehe... I really miss that moments. Especially my friend from Sarawak, Miss Patrice... 

Ini kerana kami selalu menghabiskan masa bersama-sama.  Walaupun umur kami sama, tapi, Patrice lebih menjadi seorang kakak kepada Ita...  Ah, Patrice!! I really miss you...


Hari ini merupakan hari yang agak kelam kabut la jugak.  Huhuhu sebabnye... Ita bawak cousin Ita Miss  Surie Yanie ni bershopping di Padang Besar.  Hahaha... Sebenonye... Ita yang tergedik2 nak pergi... Buat-buat le ajak sepupu kan... 


Waktu on the way nak ke sana, Ita singgah jap umah mak... Tengok abah.. Alhamdulillah dah semakin baik. Cuma, makin kurus... Huhuhu... 

Sayu jugak tengok abah macam tu. Itu jangan makan, ini tak boleh makan. Habis, macam mana tak kurus.  Bukan saja2 Ita wat camtu yer abah, semuanya untuk kesihatan abah jugak kan.

Yang penting, ceq respek dengan sikap abah. Taknak susahkan anak2... Sakit pun disembunyikan. Huhuhu sedih sangat, dok dekat pun xtahu abah sendiri sakit.  Bila ceq dah tahu, apa lagi... Jenuh la dengar ceramah dari cikgu Ita la... 

Takpa abah, kalau taknak susahkan anak2 yang lain abah boleh susahkan anak abah yang sorang ni. Ceq  sedia berada di sisi abah bila2 masa ja.  Yang penting abah makin sihat. 

Bila lihat kedutan di muka abah, timbul sedih... Kenapa abah yang perlu sakit, sedangkan dia tak pernah sakit sebelum ni... Nak demam pun susah.  Ah, kedut itulah yang bersusah payah untuk menyekolahkan Ita dulu. 



Shopping pada bulan Ramadhan memang tak berapa seronok la kan.  Penat pastu tak boleh minum... Hahaha... Aqil mesti la sengeh je dia ni, katanya "Aqil puasa la... Tak makan pun, Aqil minum jer"



Angah macam ni la, hajat hati nak beli baju jersi.  Tapi dok tunggu Mama ngan Mak Ngah memilih baju lama bebeno.... Penat ni... 

Berbalik kepada sajian berbuka, menu nak masak ni ada la kena mengena dengan "Reunion Kecil" kat rumah my sweet dalinkk "Sue Amir".  Hati ni memang nak sangat pergi, tapi jarak yang beribu batu jauhnya tidak mengizinkan. 

Selongkar punya selongkar, tetiba teringin pula nak makan bihun Singopore versi Kedah.  Hahaha, sebab dah banyak bahannya yang Ita ubah mengikut pada citarasa keluarga Ita yer.



Bihun Singapore

Bahan-bahan

1 peket bihun
2 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
dikisar


200g daging (didadu)
4 batang sosej
2 camca besar lada hitam (ditumbuk)
1 camca teh lada sulah
garam
minyak (untuk menumis)
taugeh
kucai

Cara-cara membuatnya:


1.  Tumiskan bahan yang dikisar.  Kacau hingga garing.

2.  Masukkan daging, sosej, lada hitam, lada sulah dan garam.

3.  Apabila daging empuk, masukkan bihun.  Kacau hingga sebati.

4.  Masukkan taugeh dan kucai.

5. Siap untuk di makan.

Catatan:
Sayur-sayuran boleh ditambah sekiranya mahu.  Selalunya bihun ini dihidang bersama kicap. Tetapi, Ita tak sempat nak sediakan sebab chef masuk dapur lambat la.....




Dessert hari ini ialah Puding Jagung Ribena Shape... Hahaha... 

Untuk dessert ni, Ita wat puding jagung.  Tapi tak sempat nak makan berbuka sebab lambat buat.  So, dessert ni simpan untuk esok yer.  Resepinya nanti Ita update selepas dapat permission dari empunya resepi yer.  



Ikan Siakap Steam Tomyam Style

Bahan-bahan


1 ekor ikan siakap
1 camca besar sos tiram
1 camca paste tom yam
perap ikan dalam 15 minit

10 biji cili padi (dibelah)
2 batang serai (dipotong serong)
3 helai daun limau purut
1 labu bawang besar dimayang
asam jawa (terpulang boleh guna lemon @ limau nipis)
air (secukupnya)
garam

Cara-cara membuatnya


1.  Perapkan ikan yang telah dilumur dengan sos tiram dan tom yam paste selama 15 minit.

2.  Panaskan kukusan.

3.  Masukkan ikan dalam loyang.  Masukkan asam jawa paste dan air secukupnya.

4.  Tabur cili, serai, daun limau purut, bawang dan garam.

5. Kukus selama 25 minit.



Catatan:


Pasni nak cuba pulak style Sue Amir.  Siakap steam lemon.  Tapi kena tunggu lepas Ramadhan sebab perut Ita tak boleh tahan dengan asid di bulan puasa ni.

No comments:

Post a Comment