Friday, October 21, 2011

Popia Pedas....


Amboi2.... dalam2 takde mood sempat pulak mengupdate blog sampai dua kali....... Bukan pa, bosannya... Pastu asyik lapar jer la.... So, tak sempat petang dah siapkan menu minum petang... Ingatkan nak menjahitkan tempahan baju.... Tapi sebab mood takde lebih baik xyah, nanti tak jadik baju jadik benda lain la pulak kan....

Resepinya mudah jer... Budak2 sekolah pun pandai masak nih... Yang menyedapkannya tentulah sambalnya kan....

Bahan2:

Kulit popia (beli kt kedai je yer)

Inti:
1 biji carrot (diparut)
200 g taugeh
10 ekor udang
1/2 biji bawang besar (potong dadu)
3 ulas bawang putih (potong dadu)
garam (agak2 sendiri yer)
lada sulah
1 camb minyak

Cara-cara:
1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih, goreng sampai kekuningan.
2. masukkan udang, gorengkan sehingga udang masak.
3. masukkan garam dan lada sulah.
4. Masukkan carrot dan taugeh.
5. Angkat dan toskan.
6. Gulungkan ikut suka hati yer...
7. Gorengkan popia yang dah siap tu sehingga kekuningan.

Sambal popia:

Bahan2:
10 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
garam
gula
minyak

Cara-caranya:
1. Kisar cili, bawang besar dan bawang putih.
2. Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga wangi.
3. Masukkan garam dan gula.
4. Masakkan cili hingga garing dan pekat yer....
5. Bolehla di salutkan pada popia tadi....

Kalau nak mudah, mula2 sediakan dulu sambalnye yer... Pastu baru buat popia tadi...

No comments:

Post a Comment