Monday, October 3, 2011

Kek Pisang.....



Assalamualaikum.........

Lama tak update blog nih........... Ase rindu sangat la pulak..... Hehehe..... Sebenarnya masih banyak keja nk kena selesaikan tapi sempat jua nak mengupdate blog kan...... Walaupun kadang2 perangai 'M' datang....

Tika ni, musim hujan kat kawasan umah ni.......... Jadi, petang2 mesti anak2 selalu lapar....... Request nak makan macam2............ Huhuhu diaorang bukannya tau, mama ni sibuk ke tak..... So, untuk anak2 mama watkan jua la...........

Si kecik tu suka sangat dengan kek pisang........ Kebetulan ada la pisang kt umah.... So, eita watkan jua.......

Resepi ni eita baru nak try utk 1st time......... Alhamdulillah menjadik jugak........... Resepinya eita selongkar kat dapur kak Azlita Aziz, resepi asal Kek Pisang Marble Susu tapi eita mendehaka sikit sbb tak wat marblenya......... Thanks akak......... Minta izin copy resepinya kat sini yer..........



Kek Pisang

Sumber: Kak Azlita Aziz (Masam Manis)

Bahan-bahan....

2 cawan tepung gandum
1 cawan gula (eita guna 3/4 cawan)
1/2 cawan minyak
1/2 cawan susu segar
4 biji pisang
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
secubit garam
sedikit esen vanilla
3 biji telur

Cara-caranya....

1. Ayak tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat.

2. Lenyek pisang dan garam pastu ketepikan.

3. Pukul telur bersama2 gula hingga kembang.

4. Setelah telur kembang, masukkan pisang yang dilenyek bersama minyak masak. Kacau sebati.

5. Pastu masukkan tepung sedikit demi sedikit, masukkan susu segar dan esen vanilla. Kacau sebati menggunakan spatula.

6. Lenserkan loyang dan masukkan adunan.

7. Bakar adunan pada suhu 170 c selama 60 minit.




Pasni eita tak sempat nk update blog ni, sebab nk kena pergi kursus kt penang selama 4 hari....... Tapi tgh tunggu surat panggilan tak dapat lagi pun.......

Selamat mencuba yer....... Pada yang tak suka manis, kurangkan gula yer.......

No comments:

Post a Comment