Monday, August 22, 2011

Sosej Blossom yang cute!!!

As Salam....... N3 arini nak tayang pulak roti sosej blossom yang menjadi kegemaran anak2 eita..... Hehehe roti nih kalau wat, musti kena banyak2 sebab nanti tak cukup la pulak.....


Ni lah picture sosej blossom yang telah siap dimasak..................



Ni pulak versi sebelum masuk ke dalam oven..... Eita tak letakkan mix vegetable sebab anak2 tak suka makan....... So.... Simple sangat2 roti nih.....

Resepi nih eita amik dari dapur Cik Mat Gebu la......... Banyak resepi sedap2 kat dapur dia... Eita letak resepi kat sini yer CMG..... Thanks sangat2 sbb sudi kongsi resepi yer........

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram tepung roti
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur
6 gram instant yeast
20 g mentega
125 ml air
10 batang sosej, celur sekejap, tos dan sejukkan
Mayonnaise secukupnya
Sos cili/sos tomato, secukupnya
Mix vege secukupnya


CARA MEMBUATNYA :-)

  1. UNTUK DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal . Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagi doh kepada 10 bahagian sama besar . Ambil satu bahagian, canai memanjang, letak 1 batang sosej ayam dan bungkus, kemudian kerat kepada 8 bahagian.
  3. Kemudian, bentukkan dengan menolak setiap bahagian keluar hingga keratan terakhir ditolak ketengah2 bahagian membentuk sebagai tampuk bunga. Tekan sedikit biar kelihatan kemas. Alih alam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Jarakkan antara satu sama lain. Buat hingga siap. Perap 45 minit.
  4. Sapu dengan baki telur tadi (30 gram) rata2. Tabur mix vege, kemudian paipkan sos cili/sos tomato dan juga mayonnaise. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan....



No comments:

Post a Comment