Friday, August 26, 2011

Biskut samperit...... Bukan la, biskut dahlia...........



Wah2............ N3 arini nak tunjukkan biskut pertama yang berjaya disediakan oleh eita.......... Biskut ni kalau di kawasan utara dipanggil samperit tapi sesetengah orang panggil dahlia........ Mana2 jer la labuuuu............ Yg penting rasanya sama jer kan............

Resepi ni eita amik dari dapur CMG kita........... erm memang sedap la.......... Arini tengok dah hilang separuh dikerjakan dek anak2 teruna ni...........

Resepi Biskut Samperit @ dahlia
Sumber : Dapur Tanpa Sempadan (CMG)

BAHAN-BAHANNYA:

300 g mentega
160 g gula icing
2 kuning telur
1 camt esen vanilla
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*
* digaul dan diayak
ceri merah dipotong kecil untuk hiasan

CARA-CARA MEMBUATNYA:
1. Putar mentega dan gula icing hingga bersatu (jangan sampai kembang), masukkan kuning telur dan esen vanilla dan putar hingga sebati.
2. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit.
3. Tekan doh atas dulang pembakar yang telah dilenser.


4. Hias dengan ceri.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suku 170C selama 20 minit.
6. Biarkan biskut sejuk sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.




No comments:

Post a Comment