Monday, September 3, 2012

Sosej Roll ~Fresh from oven~



Assalamualaikum..

Harapan semuanya dalam keadaan sihat hendaknya. Rasa macam malas nak masukkan N3 tapi rasa sayang juga kalau resepi ni tak dikongsi dengan kawan-kawan.  Bagi yang suka terima kasih, dan pada yang tak suka Ita minta maaf... Bukan tujuan mahu mempamerkan kelebihan diri tetapi sekadar berkongsi semoga dapat membantu ibu-ibu di luar sana...






Walaupun semalam badan tak sihat, keletihan dan selesema... Namun digagahkan juga menyediakan roti ni atas permintaan anak2... Almaklumla... anak2 Ita semuanya lelaki... Makan mmg jadi rutin mereka la...  Malas mmg malas, tapi... huhuhu... dalam keterpaksaan.... hahaha...





Kadang-kadang memang nampak macam mudah... tapi masa tak cukup... hahaha nak bagi alasan jugak tu... Bahan-bahan untuk kek dan roti ni memang insyaallah sedia ada kat umah Ita... Bukan apa, takut kadang-kadang tetamu datang mengejut ada la bahan nak buat kan....




Roti sosej roll ni memang jadi kegemaran anak-anak Ita.  Yang sulung suka sangat sosej blossom... Tapi  almaklumla... mama malas la Along... jadi, makan jer yang ini kan... Angah memang tersengih la... menang juga dia arini... roti dia saja yang tersedia....



Resepi ni, ita selongkar dari dapur Che Mat Gebu... Mmg rotinya segebu nama tuannya... Trima kasih daun keladi Mat Gebu, sebab berkongsi resepi yang sangat sedap....


Ita minta izin copy resepi disini yer...

Sosej Roll

Bahan-bahan:
250 g tepung roti
50 g gula halus
1/2 camt garam
a camb susu tepung
1/4 camt bread improver
1/4 camt bread softener
30 g telur (pukul dan timbang)
6 g instant yeast
30 g mentega
125 ml air suam

14 batang sosej (direndam di dalam air panas dan dilap)


Untuk Doh:

Dalam air suam, masukkan instant yeast dan 1 camt gula.  kacau rata dan biarkan berbuih.

Satukan bahan-bahan lain... kecuali mentega..  Gaul rata dengan bancuhan yeast tadi... Uli hingga menjadi doh elastik.

Tambahkan mentega dan uli lagi sehingga kenyal dan tidak melekat.

Perap doh selama 50 minit.



Cara membuatnya:

Canai doh roti tadi dalam bentuk segiempat.  Potong kepada 14 bahagian.  Ambik satu bahagian dan lilitkan pada sosej.

Biarkan selama 45minit.Panaskan oven pada suhu 190 C sekurang-kurangnya 10 minit.  Sapu roti tadi dengan air dan tabur bijan.

Bakar hingga perang keemasan.

Setelah masak, gliskan dengan marjerin supaya berkilat. Sejukkan atas redai..


Untuk mendapatkan roti yang gebu dan lembut, doh perlu diuli sehingga elastik dan anjal... kalau tidak roti tidak akan jadi gebu gebas yer....




Ita suka kalau roti tidak berapa garing keperangan tu... hehehe... sebab tu warnanya agak pudar....


Memang sesuai untuk anak2... sebab sosej adalah feberet anak2 kecil... selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment