Sosej Roll (Kredit untuk Mat Gebu)
BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 g mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
14 batang sosej "Ayamas"
Bijan untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 g mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
14 batang sosej "Ayamas"
Bijan untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
1.
UNTUK DOH :- Larutkan
yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega,
masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan
terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20
minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih,
biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua
bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan
tekan "ON", tunggu
hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap,
ikut jenis BM masing2)
2. UNTUK
SOSEJ ROLL :- Celur sekejap sosej,
tos, sejukkan dan lap kering. Tumbuk doh untuk membuang udara, bagi doh pada 14
bahagian. Ambil satu bahagian, tarik sikit dan lilit pada sosej, tapi pastikan
hujung dan pangkal sosei tidak tertutup. Lilit dengan kaedah menindih dan
hujung doh diselitkan bawah lilitan, tujuan untuk mengelakkan dok terbuka bila
kembang nanti. Susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega.
Buat hingga siap.
3. Biar 45
minit, sapu baki telur dan tabur dengan bijan. Bakar 25 minit pada suhu 190C
dalam oven yang telah dipanaskan hingga kuning keemasan. Sejukkan atas jaringan
sebelum dihidangkan..
No comments:
Post a Comment