Tuesday, September 18, 2012

Jeli Kelapa Pandan


Assalamualaikum... 

Apa khabar semua... harap semuanya sihat-sihat hendaknya yer... Ita sihat ja... UPSR dah habis... Tapi tetap juga sibuk.... Macam-macam yang kena siapkan... Pelbagai kursus perlu dihadiri... Hehehe... Konon-konon orang penting la kan...

Esok Ita akan pergi ke Langkawi untuk kursus... Selama tiga hari... Bestnya.... Hehehe... Sebab, bole juga jalan-jalan...

Harini ita nak update resepi puding yang sangat sedap... Hehehe... Ita sangat suka puding ni... Puding Jeli Kelapa... Sedap sangattt.... Bukan sebab Ita yang masak, tetapi memang puding ni sangat sedap...

Resepinya pun sangat mudah....





Puding Jeli Kelapa

Bahan-bahan:

2 biji kelapa muda (ambil isi dan airnya)

3000 ml (air + air kelapa)

1cawan gula (pasni kena letak 3/4)

1 peket serbuk jeli kelapa



Cara Membuatnya:

Masak air sehingga mendidih.

Masukkan gula.

Masukkan serbuk jeli kelapa dan isi kelapa.

Kacau hingga sebati.

Masukkan dalam acuan dan sejukkan.





Sekejap jer abis jeli kelapa nih... Kalau nak lagi sedap, guna kelapa pandan yer... Sebab lebih wangi baunya nanti...

Petang ni dok rancang-rancang nak buat kek dam @ checkered cake...  Adik cma dah bagi macam-macam petua untuk Ita mencuba... Keyakinan tak berapa nak cukup ni... Hehehe...


2 comments:

  1. sile amik ganba dengan lebih menarek lagi,senget sana senget sini.

    ReplyDelete
  2. Mr... memang saya suka amik picture macam tu... hehehe... senget sana senget sini.. tu trademark saya...

    :)

    ReplyDelete