Saturday, January 26, 2013

Sizzling Mee


Assalamualaikum...

Amboi2 Che Ta arini... dua kali update blog dia...  Alhamdulillah, blog Ita dah tak merajuk lagi dah... Tengah hari ini Ita buat yee mee sizzling untuk anakanda yang memang suka sangat makan.  Jadi nak mengomel panjang dalam blog tak sempat la pulak...  Nanti bila ada free2 time Ita update lagi... Banyak sangat entry tertunggak... hikhik


Resepi ni Ita skodeng daripada kawan fb Ita... Nampak sangat menarik tertarik... Jadi jom rajin2 kan diri cuba memasak yer... 


Bahan-bahannya

5 keping yee mee (rendam sekejap dan toskan)
4 ulas bawang putih (ketuk dan cincang halus)
4 camb sos tiram
3 camb sos manis
3 biji cili kering (potong)
isi ayam
cendawan hitam
Telur
serbuk lada hitam
gula dan garam
1 camb tepung jagung (bancuh dengan air)
air secukupnya untuk kuah
Minyak untuk menumis

Bahan Penting
HOT PLATE

Cara-caranya
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang sehingga kekuningan.  Masukkan cili kering.  Masukkan ayam.  Kacau seketika.

Masukkan sos tiram dan kicap.  Masukkan air dan cendawan.  Masukkan gula dan sedikit garam.  Masukkan bancuhan tepung.  kacau sehingga sedikit pekat.  ketepikan.

Panaskan hot plate.  masukkan yee mee.  masukkan kuah.  Pecahkan sebiji telur ke atasnya.  Boleh dihidangkan.


Tadaaaa dah siap pun... Jom2 makan... Untuk yang guna hot plate sekali nak makan baru letak yer.. panas2 baru sedap... Kalau yg takda hot plate, guna ja kuali biasa... sedap jugak lah... Selamat mencuba...

Cheezy Wedges


Assalamualaikum...

Dah lama Che Ta tak jenguk blog ni... Da majuk pun rupanya blog ni... Dr pagi tadi nk upload picture xkluar2 juga...

Pagi ni terpaksa mewestern kan family sebab anak yang sulung dah balik dari asrama...  Wah macam2 request nak makan.. Tapi xpa.. untuk anak2 mama sanggup... Cheewahhh....

Terima kasih daun keladi untuk Mama Rohana Sulaiman dari Singapore yang selalu berkongsi resepi dengan Ita.  memang sedap resepi ni dan anak2 sangat suka...

Wedges ita beli yang dah ada di pasaraya pastu goreng ja... Hehehe

Sos keju:

2 camb butter
1 1/2 camb tpg gandum
500 ml susu segar
1 camt serbuk cili
2 camt garam
1 camt serbuk lada putih
6 keping cheese cheddar / Ita guna 5 keping sbb stok abis

Cara:
Cairkan butter, masukkan tepung dan kacau supaya tak bergentel.  masukkan susu, garam, serbuk cili, lada putih dan cheese.  Masak sampai pekat yang anda kehendaki.  Tambah sedikit pewarna kuning jika suka.



Memang sangat2 sedap... Ita suka sangat dan pasni makin bam bam la badan ceq... hehehe... sapa2 yang rajin boleh cuba, sapa yang xberapa rajin beli ja yang dah siap... boleh jugak tu...