Sunday, September 23, 2012

Donut Inti Coklat




Assalamualaikum...

Seperti biasa, apa khabar semua... Ita harap semuanya sihat sejahtera hendaknya.. Da banyak hari tak sempat nak update blog ni... Terasa rindu pulak...  Jap yer nak lapkan debu-debu yang hinggap...

Hehehe... Apa kena cikgu sorang ni... Mamai kot... Nak bergumbira sekali sekala apa salahnya kan... Minggu lepas adalah minggu yang sangat sibuk bagi Ita... Macamlah kita ni wakil untuk pilihanraya kan... Hik hik... Bukan pa... Last week ita kena hadiri Kursus Pembangunan Profesionalisme Guru bersama-sama Petrosains..  





FYI, kursus yang Ita attend ni memang best... Sebab dapat berkongsi idea2 yang hebat dengan orang2 yang banyak pengalaman... 



Donut Mayo Gebus

Resepi : rosmarina@jintanmanis.com

Bahan-bahan
330 g tepung gandum (Ita guna 150 g tepung gandum + 180 g tepung superfine)
1 1/2 tbs mayonis
1 tbs susu tepung
1biji telur (dipukul sedikit menggunakan garpu)
140 ml air suam
1 1/2 tbs marjerin
3 tbs gula
4 g yis (1 1/2 tsp)

gula icing (salutan donut)

Cara-caranya:

1.  Buat Doh: Kaedah 1, Penggunaan BM.  Masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan start.  tunggu sampai siap diuli dan terus ke langkah 4 dibawah.

2.  Kaedah 2, jika uli guna tangan,masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan.  Tips untuk dapatkan doh yang lembut, ambil plastik bersih dan letakkan doh di dalam plastik itu.. Ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3.  Perap dan tutup bekas dengan plastik dan biar doh naik dua kali ganda.  Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin..

4.  Canaikan doh dan terapkan bentuk bulat dan rehatkan hingga naik dua kali ganda..

5.  Goreng dengan api perlahan.  Setelah kekuningan, angkat dan toskan...

6.  Gunakan chopstick untuk membuat lubang.  Jangan sampai tembus yer...

7.  Piping kan inti coklat atau apa2 filling yang anda suka yer.... Salut dengan gula icing...





Apapun, memang senang dan mudah donut ni... Kalau lagi rajin, boleh la celup dengan coklat ataupun tabur choc rice... hehehe... 


Abah Ita suka makan donut ni cicah kuah kari... hehehe... tu la feberet dia... 


Tuesday, September 18, 2012

Jeli Kelapa Pandan


Assalamualaikum... 

Apa khabar semua... harap semuanya sihat-sihat hendaknya yer... Ita sihat ja... UPSR dah habis... Tapi tetap juga sibuk.... Macam-macam yang kena siapkan... Pelbagai kursus perlu dihadiri... Hehehe... Konon-konon orang penting la kan...

Esok Ita akan pergi ke Langkawi untuk kursus... Selama tiga hari... Bestnya.... Hehehe... Sebab, bole juga jalan-jalan...

Harini ita nak update resepi puding yang sangat sedap... Hehehe... Ita sangat suka puding ni... Puding Jeli Kelapa... Sedap sangattt.... Bukan sebab Ita yang masak, tetapi memang puding ni sangat sedap...

Resepinya pun sangat mudah....





Puding Jeli Kelapa

Bahan-bahan:

2 biji kelapa muda (ambil isi dan airnya)

3000 ml (air + air kelapa)

1cawan gula (pasni kena letak 3/4)

1 peket serbuk jeli kelapa



Cara Membuatnya:

Masak air sehingga mendidih.

Masukkan gula.

Masukkan serbuk jeli kelapa dan isi kelapa.

Kacau hingga sebati.

Masukkan dalam acuan dan sejukkan.





Sekejap jer abis jeli kelapa nih... Kalau nak lagi sedap, guna kelapa pandan yer... Sebab lebih wangi baunya nanti...

Petang ni dok rancang-rancang nak buat kek dam @ checkered cake...  Adik cma dah bagi macam-macam petua untuk Ita mencuba... Keyakinan tak berapa nak cukup ni... Hehehe...


Thursday, September 13, 2012

Puding Cheese Oreo


Assalamualaikum semua... Selamat pagi... Hari mendung arini... menandakan merdekanya hik hik... arini.. last dah upsr... Horayyyyy!!!!! Merdeka beberapa hari... Pasni turn untuk darjah 5 pulak la... Huhuhu... Xdapat nak rest panjanggggg............. 


Pagi ni, Ita nak post N3 tentang puding yang Ita buat petang semalam... Puding ni untuk anak-anak murid yang datang tuisyen.... Hehehe... Resepi puding ni, Ita selongkar dalam dapur Kak yang comel... Azlita Aziz Masam Manis... Hehehe...tergoda saya kak... 

Memang sedapnyerrrrrr puding ni.... Cuma,oreo tu Ita letak sikit... Sekali lagi buat, Ita nak buh banyak arrr.... Sebab sedap sangattttt.....



Ita memang peminat puding... Tapi My Incik Hubby tak makannnn.... Hehehe... Jadi, kalau buat tu memang untuk Ita dan along ja la....


Yang puding mold kecil tu untuk anak-anak murid, yang besar tu Ita bawak datang sekolah untuk kawan-kawan.... Hehehe...


Resepi diadaptasi dari resepi CHEESE PUDING
By:  Along Roz
Rujukan:  Azlita Masam Manis

13 g serbuk agar-agar (Ita guna 11g)
1 liter air
120 g gula (Ita letak 130)
3 biji telur
120 - 150 g Biskut Cheese - blend halus (Ita guna 100 g sahaja sebab biskut tak cukup... hehehe)
1 tbs tepung kastard
400 ml susu cair (Ita guna fresh milk)
200 g susu pekat (Ita guna 2 tbs sahaja)
50 g buttercup
sedit biskut oreo dibuang creamnya (Next time nak letak banyak sebab sgt sedap)




Cara-cara Memasak:


Masak serbuk agar-agar dengan air sehingga hancur.  Kacau selalu.

Masukkan gula & kacau sehingga sebati.

Pukul telur sehingga rata dan campurkan biskut dan tepung kastard.

Masukkan susu dan kacau sebati.

Tuangkan ke dalam adunan agar-agar tadi dan tutup api apabila mendidih.

Masukkan mentega dan kacau hingga sebati.

Tuang ke dalam loyang atau acuan... Ita layerkan dengan biskut oreo.  Susun biskut dalam loyang dan buat selapis demi selapis.  Kemudian biarkan sejuk di suhu bilik..

Sejukkan sebelum dihidang...





Puding ni memang sedap, kali ni Ita buat tak manis sangat.. Kawan-kawan cakap sedapppp sebab tak manis sangat... Hehehe... Thank youuu semua... Memang kena tukar prinsip la, Kurangkan manis dalam makanan tapi lebihkan manis dalam senyuman... hahahaha



Kalau sesiapa yang nak cuba, Ita cadangkan masukkan oreo banyak-banyak yer... Kalau tak menyesal nanti taw... huhu sebab, biskut oreo tu la yang menjadikan dia sedap...hehehe


Nampak tak belang hitam pekat melekat tu, itulah biskut oreo tau... sedap sebab melt ja dalam mulut bila makan... 


Kali ni upah cameraman... Hehehe thank you My Incik Hubby sebab tolong snap gambar...


Sejukkan dulu tau sebelum makan....


Yang warna coklat bawah tu, Ita letakkan chocolate emulco sebab nak bagi nampak cantik... hehehe... cantik la sikit... macam pakai skirt kan... hahahaha


Selamat mencuba semua... Tak rugi cuba puding ni....


Wednesday, September 12, 2012

Kek Sarang Semut


Assalamualaikum...

Aduhai semalam adalah hari sangat memenatkan... Rasa nak tercabut kaki tangan, tenaga pun dah terlalu  banyak diperah... Huhuhu.... tolongggg.... I need rest... 

Dari pagi sampai pukul 10.30 malam mengajar.... Penatnya.... pastu balik pulak nak kena masak kek untuk My Incik Hubby bawak pergi ada majlis hari raya pulakkk.... huhuhu

Dah la penat, cari bahan2 nak membuat kek, tiba2 baru perasan.... Alamak telur tak ada la.... Camna nih... Abang!!!!! Cepat pergi beli,.... Japgi kedai tutup... Kek pun tarak nanti!!!!!



Nasib baik la.... Ada jugak kedai yang bukak malam-malam nih..... mata dah nak terpejam ni, kutahan JEBAT!!!!!.... Teringin sangat nak mencuba kek yang Nor buat... Nampak Yummy... Thanks Nor sebab sudi kongsi resepi yang sangat mudah dan amat sedap... 



Walaupun Ita tak kenal Nor, tapi dia memang baik.... Memberi bimbingan dan nasihat pada Ita untuk menghasilkan kek ni...  Alhamdulillah... Kek ni memang jadi dan sangat sedap...  Memang Nor tak lokek resepi... hehehe... Nanti bole kongsi lagi yer...



Kek Sarang Semut

Resepi:  Norie Nor

1 cawan gula
1 cawan air panas

1 cawan tepung gandum
4 biji telur
1/2 cawan susu pekat
2 tbs soda bikarbonat
1 tbs buttercup

Cara-cara:

Masak gula sampai perang(dark brown), masukkan air panas (hati-hati yer) dan masukkan marjerin..Tutup api dan biarkan.

Ayak tepung gandum dan soda.. Ketepikan.

Pukul susu dan telur sehingga kembang. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.

Masukkan air gula, kacau perlahan-lahan.

Perap selama 4 jam. (Ita tak perap sebab tak sempat)

Bakar selama 45 minit.




memang banyak betul sarang semut dalam kek ni, tak rugi Ita cuba... Alhamdulillah anak yang kecil tu sangat suka... Nanti balik nak buat lagi.


p/s:  Tq Norie Nor... Nanti kongsi la resepi lain lagi dengan Ita yer...Hehehe

Tuesday, September 11, 2012

Roti Sosej Ayam...


Assalamualaikum...

Hari yang sangat mendebarkan sebab harini UPSR. Tekanan amat terasa harini kerana anak sendiri dan anak didik ita akan menduduki peperiksaan sebenar..  Ya Allah... Sesungguhnya, inilah yang dirasakan oleh waris-waris selama ini.

Hehehe... Haaa baru la rasa kan.. Bila dah kena batang hidung sendiri, baru tau... hahaha...




Pagi ni, anak teruna Ita memang dah pesan suruh mama kejutkan dia lebih awal.. Jadi seawal 5.30 pagi Ita dah kejutkan dia... Hari ni dia sempat lah baca yasin bersama-sama abahnya..  Alhamdulillah... Harap-harap semuanya dipermudahkan.


Pada pagi ni, Ita sediakan sarapan roti sosej sebagai sarapan anak-anak.. Anak-anak memang suka sangat roti sosej..  Angah hari-hari request, mama bila nak masak donut ball.. Haritu angah sempat makan dua ja... Huhuhu... 

Kesiannya, malam tu anak-anak murid mama kan ramai... Jadi share lah sorang sikit kan...  Nantilah yer, bila mama sempat mama buatlah untuk angah...




Roti Sosej

Bahan-bahannya:

4 batang sosej (dicelur)

4 keping roti Gardenia

2 biji telur

garam

minyak untuk menggoreng


Cara Membuatnya:

1.  Canaikan roti.  Gulungkan sosej dalam roti yang dicanaikan tadi.

2.  Ulang hingga selesai 4keping roti tersebut.

3. Celupkan roti yang telah digulung ke dalam telur. 

4.  Masukkan ke dalam kuali yang telah dipanaskan minyak.  Goreng menggunakan api sederhana.  

5.  Angkat, toskan  dan hidang..




Sangat sedap kalau dimakan dengan cheddar cheese... hehehe.,... Nak tambah berat la nih......


Anak-anak murid yang sedia dan mengaminkan doa sebelum menjawab UPSR.  Hadoiiii mama yang sakit perut....huhuhu


Pagi ni, ada cikgu-cikgu yang baik hati bawa makanan untuk dikongsi... Sedap sangat roti ni... Roti Bom bersalut telur...  Tapi Ita cakap, roti bom pattaya... hahaha... sebab kan dah balut telur tu... sama la dengan nasi goreng pattaya kan... hehehe... 

Roti Bom Pattaya ni, cikgu Izham beli di Sintok... Dekat rumah Ita... tapi... ahahaha.... Ita pun xtaw kat mana kedainya... 


Lagi satu, cma ada bawak lasagna dia... memang sedap... tapi tak sempat snap picture... hehehe... cma ni memang pakar memasak kat sekolah Ita... dah buka bakery kat umah pun... hehehe

Apapun, dengan rasa rendah hati Ita ucapkan terima kasih kepada semua warga pendidik SKFBT yang telah mengajar dan membimbing Irfan sehingga sekarang.. Jasa anda semua tetap akan dikenang... Terima Kasih cikgu...  Tanpa anda semua siapalah Irfan... Bantuan guru-guru SKFBT memang terbaik... 

Lepas ni, Ita pasti rindukan suasana di sekolah ni... huhuhu... tapi Ita terpaksa sebab rasanya perlu beralih angin... sebab dah lama dah kat sekolah ni...

Insyaallah... Guru-guru lain yang masih ada terbaikk untuk anak-anak semua...

Sunday, September 9, 2012

Donut Mayo Gebu


 Assalamualaikum...

Aduhai nasib... Hati gembira bukan kepalang... Hajat untuk mendapatkan tudung idaman akhirnya tercapai... Terima kasih kepada adik Emah Razak tersayang dan kawan saya yang cumel Mimie Jamilah yang sudi ke kedai tersebut...

Alhamdulillah... tercapai hasrat... Dalam kegembiran bukan kepalang, hati bagai rasa sesuatu... Ishhh kenapa susahnya nak puaskan hati orang-orang sekeliling...  Diluah mati mak, ditelan mati bapak... Kalau hidup selalu mencari kesalahan orang beginilah jadinya...

Redha jerla... Biarlah apa tanggapan orang... Yang penting hidup kita tak mengganggu hidup orang lain... Sebab utama, Ita juga xpernah sibukkan  hal orang keliling...  Lepas ni, mind our own business... Biar menyendiri dari hidup menyakitkan hati orang...  





Ishhh melalut pulak... N3 arini bukan nk crita buruk orang... Nk crita hal sendiri... Arini bawa pulang 3 orang anak murid, tidur di rumah.. Malamnya Ita adakan kelas di rumah...
Atas permintaan anak2 murid, Ita teruskan... walaupun sebenarnya kemampuan tu dah hilang... Tenaga dah diperah dengan sesungguhnya... 

Dalam kepenatan, kesian tengok wajah mulus anak2 murid, Ita pun buat la donut ball... Kesian pulak kan.. Mereka mesti kelaparan... 






Alhamdulillah, ternyata donut yang adik cma goda semalam, berjaya Ita cuba... Namun ada cerita ceriti di sebaliknya, tengah menggodak bahan-bahan nak membuat donut tiba-tiba alamakkkk tepung gandum habis... Camna nih...  Belasah jer masuk tepung superfine... Wah... Lembutnyer donut nih... Jatuh cinta terus....

Pada yang mahu mencuba, pastikan doh diuli hingga kenyal supaya donut lembut walaupun telah sejuk... Amboi, macam chef la pulak cik ta ni...


Donut Mayo Gebus

Resepi : rosmarina@jintanmanis.com

Bahan-bahan
330 g tepung gandum (Ita guna 150 g tepung gandum + 180 g tepung superfine)
1 1/2 tbs mayonis
1 tbs susu tepung
1biji telur (dipukul sedikit menggunakan garpu)
140 ml air suam
1 1/2 tbs marjerin
3 tbs gula
4 g yis (1 1/2 tsp)

gula icing (salutan donut)

Cara-caranya:

1.  Buat Doh: Kaedah 1, Penggunaan BM.  Masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan start.  tunggu sampai siap diuli dan terus ke langkah 4 dibawah.

2.  Kaedah 2, jika uli guna tangan,masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan.  Tips untuk dapatkan doh yang lembut, ambil plastik bersih dan letakkan doh di dalam plastik itu.. Ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3.  Perap dan tutup bekas dengan plastik dan biar doh naik dua kali ganda.  Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin..

4.  Bahagikan doh kepada bebola kecil dan rehatkan hingga naik dua kali ganda..

5.  Goreng dengan api perlahan.  Setelah kekuningan, angkat dan toskan... Salut dengan gula icing...





Tak rugi mencuba resepi ni... Memang sedap... hehehe


Seronok mengaja budak-budak ni dalam keadaan santai... Yang seronoknya ada waris tanya, brapa nak kena bayar ni cikgu... Ishhhh xyah bayar-bayar la.. Ikhlas saya bantu...Sebab nanti insyaallah, anak saya juga akan dapat faedah yang sama....


Saturday, September 8, 2012

Apam Polkadot Lagi....


Assalamualaikum...

Semalam Ita buat apam polkadot chocolate chip... Macam biasa, apam ni memang sangat mudah... sebab tu boleh la buat selalu... hehehe

Ita buat yang ni untuk gift dekat jiran-jiran dekat umah mak Ita yang tolong bacakan yasin untuk anak teruna Ita yang akan menduduki UPSR ari Selasa nanti...

Seronok tengok ada anak2 jiran mak yang nak menduduki UPSR pun bersemangat datang... Alhamdulillah... Semoga mereka semua mendapat 5A dalam UPSR.



Arini Ita bawak balik 3 orang anak dara tahun 6, untuk bantu mereka supaya mendapat A dalam Matematik... Harap2 mereka akan berjaya... Hanya ini yang termampu Ita buat... Mereka mmg sangat seronok, nak duduk sampai abis UPSR... Lagi2 tecer pandai masak kan... Hahaha memang pandai bodek budak-budak ni....




Apam Polkadot

Resepi:  Nely's Kitchen

Bahan-bahan:
3 biji telur Gred B - guna telur sejuk
220 gm  gula (Ita guna 150 g)
1tsp ovalette
150 g susu segar
275 g tepung gandum* - diayak
3 tsp baking powder* - diayak
1 tsp Esen Vanilla

Inti:
Chocolate chip



Cara membuatnya:

Pukul semua bahan-bahan hingga putih dan pekat.

Bahagikan dan masukkan pewarna.

Masukkan dalam piping bag.  Isikan separuh penuh, letakkan chocolate chip.  Isikan selebihnya dengan menutupi chocolate chip...

Lukis deko ikut citarasa sendiri yer..


Panaskan kukusan... Kukus selama 15 minit.

Friday, September 7, 2012

Rich Chocolate Pudding


 Assalamualaikum...

Hari yang sangat sibuk... Tak sempat nak coret panjang-panjang.  Pencuci mulut untuk majlis bacaan yasin umah mak malam ni... Huhuhu... Ada banyak keje lagi nak buat ni....




Ita suka sangat pencuci mulut yang ni, sebab rasanya tidak terlalu manis... lemak-lemak susu dan coklat gitu... konon-konon pencuci mulut ala-ala mewah la kan... Melt in mouth... hihihi.... 





Bau butter tu yang menambah selera bila makan... Hehehe.. resepi yang sangat mudah... main campak dan kacau... siappppp.....





Rich Chocolate Pudding

Bahan-bahan:

1/2 cawan serbuk koko
3/4 cawan gula
3/4 cawan susu tepung
1/2 camt garam
4 1/4 air
4 camb tepung jagung
1/2camt esen vanilla
3 camb butter
1 paket agar-agar serbuk(11 g)

Cara membuatnya:

Campurkan semua bahan kecuali butter.

Kacau atas api perlahan sehingga pekat. Masukkan butter.  Kacau hingga berkilat.

Masukkan dalam loyang dan sejukkan.